Algemene verkoopsvoorwaarden

 

Artikel 1. Definities.

§1 VINK: VINK, besloten vennootschap naar het recht van België, ingeschreven in het rechtspersonenregister Antwerpen (afdeling Mechelen), met zetel te B-2220 HEIST-OP-DEN-BERG (BELGIË), Industriepark 7 en met ondernemingsnummer 0406.122.172.

§2 Klant: de natuurlijke persoon of de rechtspersoon, al dan niet onderneming, die een offerte vraagt aan, een bestelling plaatst bij, een overeenkomst aangaat met of goederen of prestaties geleverd krijgt van VINK.

 

Artikel 2. Toepassingsgebied.

§1 Deze algemene verkoopvoorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod gedaan door, elke aanvaarding door, elke overeenkomst gesloten met, elke levering van goederen gedaan door en elke verrichting van prestaties door VINK en maken integraal deel uit van de contractuele relatie tussen VINK en de klant.

§2 Door het enkele feit van het plaatsen van een bestelling bij, het aanvaarden van een aanbod gedaan door, het sluiten van een overeenkomst met en/of het aanvaarden van een levering van goederen door of een verrichting van prestaties door VINK erkent de klant kennis te hebben genomen van deze algemene verkoopvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

§3 De klant erkent dat de toepassing van zijn eventuele eigen algemene (aankoop)voorwaarden, waar ook opgenomen (bv. vermeld op correspondentie, bestelformulieren of leveringsformulieren, of neergelegd in het dossier van de rechtspersoon bij de griffie of een notaris, of opgenomen op een website) uitdrukkelijk wordt uitgesloten.

 

Artikel 3. Totstandkoming van de overeenkomst.

§1 Elk aanbieding m.b.t. goederen en prijzen die uitgaat van VINK is vrijblijvend en niet-bindend, wordt alleszins gedaan onder voorbehoud van voldoende beschikbare voorraad bij (de toeleverancier van) VINK en is alleszins, bij gebrek aan andersluidende vermelding, slechts geldig gedurende een termijn van zeven kalenderdagen na de datum waarop de aanbieding is geformuleerd. Evenzo is de opname door VINK van een aanbod tot aankoop / bestelling vanwege de klant vrijblijvend en niet-bindend. De overeenkomst tussen VINK en de klant komt tot stand op het ogenblik dat VINK de bestelling van de klant schriftelijk bevestigt.

§2 VINK kan uitsluitend verbonden worden door personen die daartoe vertegenwoordigingsbevoegdheid hebben en die gehandeld hebben binnen de grenzen van hun vertegenwoordigingsbevoegdheid.

§3 De klant kan een door VINK aanvaarde bestelling / een tot stand gekomen overeenkomst niet eenzijdig herroepen en kan van VINK ook niet eisen om reeds geleverde goederen terug te nemen (bv. om reden dat zij foutief besteld zouden zijn). Desgevraagd door de klant zal VINK discretionair beslissen of zij op een schriftelijk verzoek tot herroeping of terugname geformuleerd door de klant al dan niet wil ingaan. Wat betreft goederen op maat en speciaal bestelde goederen, zal VINK evenwel nooit toestemmen in een herroeping of terugname. Indien VINK toestemt in een herroeping of terugname is de klant in ieder geval minimaal een forfaitaire vergoeding aan VINK verschuldigd gelijk aan 10% van de koopprijs van de herroepen bestelling / overeenkomst of de teruggenomen goederen met een minimum van 50,‑ EUR, vermeerderd, in voorkomend geval, met de verpakkingskosten en vervoerskosten voor de terugname van de goederen, indien zij door VINK georganiseerd wordt.

 

Artikel 4. Prijzen.

§1 Tenzij door VINK anders aangegeven werd, zijn de door VINK opgegeven prijzen uitgedrukt in euro, exclusief belastingen, taksen, retributies, heffingen, accijnzen en douanerechten (waaronder, zonder limitatief te zijn, invoer- en uitvoerrechten en btw begrepen worden) in relatie tot (de verkoop, de verpakking, de levering en het vervoer van) de goederen. De belastingen, taksen, retributies, heffingen, accijnzen en douanerechten zijn ten laste van de klant en mogen en zullen door VINK, voor zover zij deze zou voorschieten of betalen, aan de klant worden doorgerekend.

§2 Tenzij door VINK anders aangegeven werd, is in de door VINK opgegeven prijzen de kostprijs voor het vervoer niet inbegrepen. Tenzij contractueel anders overeengekomen werd, mogen en zullen de kosten voor het vervoer aan de klant doorgerekend worden. Als het vervoer in de prijs is inbegrepen, betreft dit een standaard (niet urgent) vervoer; voor spoedzendingen zal een hogere prijs aangerekend worden.

§3 Indien nodig worden de goederen door VINK verpakt geleverd. Tenzij contractueel anders overeengekomen werd, zal de verpakking tegen kostprijs door VINK aan de klant doorgerekend worden. Als de verpakking in de prijs is inbegrepen, betreft dit een standaard verpakking conform de handelsgebruiken; voor speciale verpakkingen zal een hogere prijs aangerekend worden.

§4 Zolang de overeenkomst niet tot stand gekomen is, is VINK gerechtigd alle meegedeelde prijzen te wijzigen.

§5 Indien na de totstandkoming van de overeenkomst belastingen, taksen, retributies, heffingen, accijnzen, douanerechten in binnen- of buitenland of kosten van derden in relatie tot de goederen, de verpakking of het vervoer ervan zouden worden ingevoerd of verhoogd of wisselkoersveranderingen de kostprijs voor VINK zouden doen toenemen, is VINK gerechtigd om de aangerekende prijs in evenredigheid met deze toename te verhogen.

 

Artikel 5. Levering / uitvoering.

§1 Leveringstermijnen / uitvoeringstermijnen zijn steeds ten titel van inlichting en bij benadering opgegeven tenzij schriftelijk en uitdrukkelijk werd overeengekomen dat de leveringstermijn / uitvoeringstermijn dwingend is d.m.v. de vermelding “dwingende leveringstermijn / dwingende uitvoeringstermijn”.

§2 VINK zal naar best vermogen de ten titel van inlichting en bij benadering opgegeven leveringstermijn / uitvoeringstermijn proberen te eerbiedigen. In geval van vertraging in de levering / uitvoering zal de klant uit hoofde van dit enkele feit in geen geval de ontbinding van de overeenkomst kunnen eisen en zal de klant in geen geval enige schadevergoeding van welke aard ook van VINK kunnen eisen.

§3 Indien een dwingende leveringstermijn / uitvoeringstermijn werd overeengekomen en VINK de goederen / prestaties op de uiterlijke leveringsdatum / uitvoeringsdatum niet geleverd / uitgevoerd heeft, kan de klant per aangetekende brief de uitvoering van de overeenkomst eisen binnen een termijn van drie weken na de verzending van die brief. Indien VINK bij het verstrijken van deze termijn nog steeds niet geleverd / uitgevoerd heeft, kan de klant – behoudens in geval van overmacht in hoofde van VINK – de overeenkomst zonder rechterlijke tussenkomst en met onmiddellijke ingang beëindigen. In dat geval heeft de klant het recht op teruggave van de bedragen die vooraf betaald werden op de niet-geleverde goederen / niet-verrichte prestaties.

§4 De leveringstermijn / uitvoeringstermijn gaat pas in zodra de overeenkomst tot stand gekomen is én VINK al hetgeen haar door de klant verstrekt dient te worden (bv. noodzakelijke gegevens, documenten, plannen) ontvangen heeft.

§5 Tenzij contractueel anders overeengekomen werd, geschiedt levering Af Fabriek (“Ex Works”) volgens de Incoterms® geldend op de datum van totstandkoming van de overeenkomst. Levering vindt plaats op het moment dat de goederen ter beschikking van de klant staan in de magazijnen van VINK en VINK de klant in kennis gesteld heeft dat de goederen voor hem ter beschikking staan. Vanaf dat moment zijn de geleverde goederen voor risico van de klant. Indien de goederen vervoerd dienen te worden naar een door de klant opgegeven bestemming, dient zulks afzonderlijk overeengekomen te worden.

§6 Indien de klant, binnen de zeven kalenderdagen na hiertoe uitgenodigd te zijn, de goederen niet afhaalt in de magazijnen van VINK of in ontvangst neemt, kan VINK voor de opslag van de goederen een vergoeding van 15,- EUR per m³ en per kalenderdag, met een minimum van 15,‑ EUR per kalenderdag, aanrekenen.

§7 VINK is gerechtigd om in gedeelten te leveren (deelleveranties), welke zij in gedeelten zal factureren. Indien een levering in gedeelten geschiedt, zal iedere levering als een afzonderlijke transactie worden beschouwd met alle daaraan verbonden rechtsgevolgen.

§8 Indien tussen VINK en de klant overeengekomen werd dat de klant over een bepaalde tijdsperiode een bepaald volume goederen zou afnemen en de klant bij afloop van die tijdsperiode dit volume goederen nog niet volledig afgenomen heeft, is de klant gehouden om alsdan onmiddellijk het nog resterende volume goederen af te nemen en de prijs ervoor te betalen.

 

Artikel 6. Risico en aansprakelijkheid.

§1 De goederen worden aan de klant verkocht op diens eigen risico. De klant erkent zelf onderzoek te hebben gedaan naar en volledig op de hoogte te zijn betreffende de technische en functionele eigenschappen van de goederen, waaronder, zonder limitatief te zijn, de (chemische en fysische) eigenschappen (mede in functie van blootstelling aan de elementen), de kwaliteit, het gebruik, de werking, de wijze van plaatsing of verwerking, de behandeling, het onderhoud en de tijds- en weerbestendigheid begrepen worden en bevestigt de gebeurlijke (gedetailleerde) informatie en voorschriften van de fabrikant te hebben opgezocht/opgevraagd en nauwgezet te hebben onderzocht. De klant erkent dat – tenzij uit enig geschrift expliciet anders zou blijken – VINK niet geacht kan worden op de hoogte te zijn van de doeleinden waarvoor de klant de goederen zal aanwenden en dat de klant zelf de geschiktheid van de goederen voor de door hem beoogde doeleinden onderzocht en beoordeeld heeft.

§2 Diensten zoals gespecialiseerd advies over producttoepassingen, berekeningen en studiewerk behoren uitdrukkelijk niet tot de dienstverlening van VINK. VINK levert dergelijke diensten noch zelf noch via een derde-onderaannemer. De klant dient voor dergelijke diensten zelf, op eigen verantwoordelijkheid, risico en kosten, in te staan. Indien VINK op uitdrukkelijke vraag van de klant specifieke vragen zou doorgeven aan de fabrikant, doet VINK dit louter bij wijze van commerciële welwillendheid en zonder enige verbintenis op zich te nemen. De inspanning van VINK gaat niet verder dan het antwoord dat zij vanwege de fabrikant zou ontvangen doorleiden aan de klant. VINK kan de inhoudelijke juistheid van dit antwoord van de fabrikant niet beoordelen en kan er dan ook geen uitspraak over doen. De klant dient zelf, met de hulp van de door hemzelf aangezochte, gespecialiseerde studiedienst / specialist, te beoordelen of de gegevens die VINK op zijn vraag naar beste vermogen doorgegeven heeft aan de fabrikant correct geregistreerd en geïnterpreteerd werden, of de correcte vraag gesteld werd en of het doorgeleide antwoord van de fabrikant een antwoord op zijn vraag vormt en correct is. In geen geval, zelfs niet indien VINK erin vernoemd zou worden, kan de klant het antwoord van de fabrikant als een advies van VINK beschouwen. Of de klant van dit antwoord van de fabrikant al dan niet gebruik maakt, is zijn eigen keuze en valt in voorkomend geval uitsluitend onder zijn eigen verantwoordelijkheid en risico. VINK raadt de klant aan terzake zorgvuldig te handelen en te checken en zo nodig te dubbelchecken. De klant doet afstand van ieder verhaal opzichtens VINK en vrijwaart VINK voor iedere aanspraak van derden met betrekking tot door VINK doorgeleide adviezen van fabrikanten of toeleveranciers.

§3 Het risico m.b.t. de goederen gaat over op de klant op het ogenblik waarop de goederen in de magazijnen van VINK ter afhaling of verzending gereed staan en in ieder geval wanneer zij de magazijnen van VINK verlaten. Bewaring van de goederen geschiedt op kosten, voor rekening en op risico van de klant. Indien de klant de goederen niet in ontvangst neemt, is hij niettemin de koopprijs verschuldigd (onverminderd evenwel het recht van VINK om te opteren voor de ontbinding van de overeenkomst).

§4 De klant is verantwoordelijk voor het vervoer van de goederen vanaf de magazijnen van VINK naar het adres van de klant. Het laden, het vervoer en het lossen van goederen geschiedt op kosten, voor rekening en risico van de klant. De klant is verplicht om VINK tijdig de nodige verzendinstructies te doen toekomen bij gebrek waaraan hij aansprakelijk is voor de schade en de kosten die door zijn verzuim ontstaan.

In afwijking van het voorgaande kan VINK, op verzoek van de klant, het vervoer van de goederen voor de klant verzorgen. Deze optie geldt alleen indien en voor zover dit in de orderbevestiging schriftelijk is bevestigd. Het laden, het vervoer en het lossen van goederen geschiedt ook in dit geval op kosten, voor rekening en risico van de klant, ook indien de vervoerder uitdrukkelijk heeft bepaald dat transportdocumenten dienen te vermelden dat alle schade ten gevolge van het vervoer voor rekening en risico van de verzender komt. De klant kan zich tegen deze risico’s verzekeren.

In het geval de optie dat VINK het vervoer verzorgt overeengekomen werd en de klant geen nadere aanwijzingen aan VINK verstrekt over de wijze van vervoer, de wijze van verpakking of de keuze van de vervoerder, wordt deze door VINK in redelijkheid en conform de goede handelsgebruiken bepaald.

Het door of namens de vervoerder, respectievelijk de klant getekende exemplaar van de vrachtbrief, het vervoersdocument of een andere vorm van ontvangstbevestiging geldt als bewijs dat de daarop gemelde goederen compleet en in goede staat zijn afgegeven en ontvangen, tenzij een aantekening op het vervoersdocument is gemaakt.

VINK is gerechtigd voor duurzame verpakkingsmiddelen, zoals pallets, een extra vergoeding in rekening te brengen, welke op de factuur wordt vermeld. Wanneer VINK een dergelijke vergoeding in rekening brengt, zal deze worden verrekend na retourzending door de klant en ontvangst door VINK in onbeschadigde staat.

§5 Voor schade veroorzaakt door de niet-uitvoering, de niet-volledige uitvoering, de niet-tijdige uitvoering of de niet-behoorlijke uitvoering van haar verbintenissen zal VINK slechts aansprakelijk zijn in geval van opzet of grove fout van haarzelf of van haar aangestelden/hulppersonen. De aansprakelijkheid van VINK is – behoudens in geval van opzet – steeds beperkt tot het vergoeden van voorzienbare, directe en persoonlijke schade van de klant, met uitsluiting van alle indirecte schade, immateriële schade en gevolgschade waaronder, zonder limitatief te zijn, gederfde inkomsten of winst, verlies van klanten, contracten of businessopportuniteiten, reputatieschade en bijkomende kosten begrepen worden. Alleszins – behoudens in geval van opzet – kan VINK slechts een schadevergoeding verschuldigd zijn tot beloop van maximaal het bedrag dat VINK aan de klant gefactureerd heeft of contractueel gefactureerd zou mogen hebben. De klant aanvaardt uitdrukkelijk en onvoorwaardelijk te verzaken aan iedere verdere aanspraak op schadevergoeding van welke aard dan ook ten laste van VINK.

§6 De goederen / prestaties zullen bij levering op de opgegeven bestemming / oplevering onmiddellijk door de klant worden gecontroleerd op hun conformiteit en op eventuele zichtbare gebreken. Klachten betreffende gewicht, hoeveelheden, afmetingen en andere zichtbare eigenschappen dienen onmiddellijk, bij inontvangstneming van de goederen, geformuleerd te worden. Indien anderszins de goederen / prestaties niet-conform bevonden worden of zichtbare gebreken vastgesteld worden, moet de klant VINK hiervan uiterlijk binnen de 48 uur na de levering / oplevering en alleszins voor het gebruik / de aanwending van de goederen per aangetekende brief met de inhoud zoals hierna bepaald in kennis stellen, bij gebrek waaraan de klant geen enkele aanspraak op herstelling, vervanging, prijsvermindering, ontbinding, schadevergoeding of andere sanctie meer zal kunnen maken. Deze brief dient een gedetailleerde en limitatieve opsomming te bevatten aangaande de vastgestelde niet-conformiteit of gebreken; de nodige stavingstukken dienen bijgevoegd te worden. Uit het gebrek aan gedetailleerde opsomming of het bijvoegen van stavingstukken binnen voormelde termijn of uit het gebruik van de goederen of een gedeelte ervan zal de conformiteit van en de afwezigheid van zichtbare gebreken aan de goederen worden afgeleid.

§7 VINK kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade die zou ontstaan door een onjuiste bewaring of aanwending van de goederen, bv. in strijd met de gebruiksvoorschriften, handleidingen en/of de zorgvuldigheidsplicht. VINK kan verder ook niet aansprakelijk gesteld worden voor schade die zou ontstaan nadat de goederen door de klant of een derde wijzigingen ondergaan hebben, waaronder, zonder limitatief te zijn, het verzagen, het slijpen, het polieren, het verwerken of het behandelen met eender welk product voor eender welk doel (lijmen, solventen, detergenten...) begrepen worden.

§8 VINK zal niet aansprakelijk zijn voor verborgen gebreken die zich zouden openbaren nadat een periode van 18 maanden na het tijdstip van levering van de getroffen goederen verstreken is of, zo deze korter zou zijn, na de periode waarbinnen VINK regres zou kunnen nemen op de fabrikant/toeleverancier. Indien verborgen gebreken vastgesteld zouden worden, moet de klant VINK hiervan uiterlijk binnen de zeven kalenderdagen na de vaststelling ervan per aangetekende brief met de inhoud zoals hierna bepaald in kennis stellen, bij gebrek waaraan de klant geen enkele aanspraak op herstelling, vervanging, prijsvermindering, ontbinding, schadevergoeding of andere sanctie, meer zal kunnen maken. Deze brief dient een gedetailleerde en limitatieve opsomming te bevatten aangaande de vastgestelde gebreken en het tijdstip waarop ze voor het eerst werden vastgesteld. In geval van schade veroorzaakt door verborgen gebreken waarvoor VINK aansprakelijk bevonden zou worden, kan VINK slechts een schadevergoeding verschuldigd zijn tot beloop van maximaal het bedrag dat VINK aan de klant gefactureerd heeft voor de goederen die gebreken vertonen. De klant aanvaardt uitdrukkelijk en onvoorwaardelijk te verzaken aan iedere verdere aanspraak op schadevergoeding, van welke aard dan ook, ten laste van VINK.

§9 Indien de klant klachten met betrekking tot de door VINK geleverde goederen zou ontvangen van zijn eigen afnemer of een andere tussenschakel in de (doorverkoop)keten dient hij VINK hiervan binnen de vijftien kalenderdagen schriftelijk op de hoogte te brengen. Bij gebrek hieraan te voldoen zal de klant geen enkele aanspraak meer hebben opzichtens VINK m.b.t. de betreffende goederen en is VINK – zonder afbreuk te doen aan de beperkingen van aansprakelijkheid waarin deze algemene verkoopsvoorwaarden voorzien – in ieder geval niet meer gehouden tot enige herstelling, vervanging, prijsvermindering, schadevergoeding of welk andere actie dan ook.

§10 Ingeval geleverde goederen / verrichte prestaties behept zouden zijn met een (zichtbaar of verborgen) gebrek en VINK hiervoor, mede met inachtneming van hetgeen in dit artikel bepaald is, aansprakelijk is, heeft VINK steeds het recht om aan dit gebrek te verhelpen door te voorzien in herstelling of vervanging. De klant aanvaardt uitdrukkelijk en onvoorwaardelijk te verzaken aan iedere verdere aanspraak, onder meer op schadevergoeding, van welke aard dan ook, ten laste van VINK.

 

Artikel 7. Facturering en betaling.

§1 De klant gaat ermee akkoord dat VINK haar facturen elektronisch kan bezorgen, via een systeem naar keuze van VINK, bv. via e-mail of via terbeschikkingstelling op een platform. De klant geeft hiertoe op eerste verzoek van VINK een e-mailadres op. De klant kan geen enkel systeem voor facturering opleggen aan VINK (vb. verplicht gebruik van een online module of een bestelnummer).

§2 Indien de overeenkomst tussen VINK en de klant goederen tot voorwerp heeft die niet tot het standaardaanbod van VINK behoren en/of die voor levering aan de klant bewerkingen dienen te ondergaan (goederen op maat / speciaal bestelde goederen) kan VINK te allen tijde voorafbetaling of een afdoende zekerheid voor de betaling eisen alvorens tot bestelling bij de fabrikant, bewerking en/of levering aan de klant over te gaan.

§3 Behoudens andersluidende schriftelijke overeenkomst of andersluidende vermelding op de facturen van VINK, zijn de facturen van VINK betaalbaar 30 kalenderdagen na verzending van de factuur. De afwijkende betalingstermijn die partijen zouden overeenkomen, kan in ieder geval nooit meer dan 60 kalenderdagen bedragen. Behoudens tegenbewijs, geldt de factuurdatum als datum van verzending van de factuur.

§4 Ingeval een factuur onjuist zou zijn, dient deze binnen de vijftien kalenderdagen na de verzending van de factuur met een aangetekende brief gemotiveerd geprotesteerd te worden. Facturen die niet binnen voormelde termijn en op voormelde wijze geprotesteerd werden, zullen zonder meer als aanvaard beschouwd worden.

§5 De plaats van betaling van de schulden van de klant aan VINK is op de zetel van VINK. De schulden van de klant aan VINK zijn derhalve draagbaar.

§6 De klant kan niet weigeren om de geleverde goederen of verrichte prestaties te betalen om reden dat de totaliteit van de bestelde goederen of prestaties (nog) niet geleverd / verricht werd.

§7 VINK heeft het recht om betalingen eerst toe te rekenen op de eventueel verschuldigde moratoire intresten, kosten en conventionele forfaitaire schadevergoeding en vervolgens op de oudste openstaande hoofdsom, ongeacht de vermelding bij de betaling.

§8 VINK heeft steeds, zelfs in geval van samenloop, het recht om alle bedragen die zij aan de klant uit welken hoofde ook verschuldigd zou zijn te compenseren met de bedragen die de klant aan VINK verschuldigd is, ongeacht of deze bedragen al dan niet al opeisbaar zijn.

Artikel 8. Wanprestatie.

§1 Ingeval de klant tekort komt aan zijn verbintenissen ten aanzien van VINK heeft VINK steeds het keuzerecht om de uitvoering van de overeenkomst te eisen dan wel om de overeenkomst te ontbinden voor het geheel of voor het nog uit te voeren gedeelte.

§2 Bij gebrek aan betaling binnen de vervaltermijn van één of meerdere facturen heeft VINK van rechtswege en zonder ingebrekestelling recht op de betaling van moratoire intresten aan de intrestvoet voorzien in artikel 5 van de Belgische Wet van 2 augustus 2002 op de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties, vanaf de datum van opeisbaarheid van iedere factuur tot op de datum van volledige betaling (welke interestvoet nooit minder dan 8% per jaar kan zijn) en recht op de betaling van een forfaitaire schadevergoeding van 10% van het niet-tijdig betaalde bedrag met een minimum van 40,- EUR en dit onverminderd het recht van VINK op vergoeding van de invorderingskosten (inclusief gerechtsdeurwaarderskosten en rechtsplegingsvergoeding) ingeval een buitengerechtelijke of gerechtelijke invorderingsprocedure dient gevoerd te worden.

§3 Eventueel toegestane kortingen komen bij gebrek aan betaling op de vervaldag van één of meerdere facturen automatisch te vervallen.

§4 Bij gebrek aan betaling op de vervaldag van één of meerdere facturen, worden alle openstaande maar nog niet vervallen facturen die opgemaakt werden door VINK aan de klant van rechtswege en zonder ingebrekestelling opeisbaar.

§5 Indien aan de klant toegestaan werd om zijn schuld aan VINK af te betalen gespreid over verschillende termijnen blijven de moratoire interesten en de forfaitaire schadevergoeding bedoeld in §2 van dit artikel steeds verschuldigd en, zal de klant, indien hij één afbetaling niet tijdig verricht, het voordeel van de gespreide betaling verliezen en wordt de volledige schuld, verhoogd met de moratoire intresten aan de conventionele intrestvoet en de conventionele, forfaitaire schadevergoeding, van rechtswege en zonder ingebrekestelling opeisbaar.

§6 Indien twijfel over de solvabiliteit van de klant kan ontstaan, zoals in geval van het niet of het laattijdig betalen van één of meerdere facturen, het vragen van een afbetalingsplan door de klant, het leggen van beslag lastens de klant, notificaties van bewarende maatregelen of uitvoeringshandelingen lastens de klant in het Centraal Bestand van Berichten van Beslag of een gelijkaardig register, het niet tijdig neerleggen van de jaarrekeningen door de klant, het aanvragen van een minnelijk akkoord, een gerechtelijke reorganisatie, een overdracht onder gerechtelijk gezag of een gelijkaardige procedure door de klant, fusie of splitsing van de klant, omvorming van de klant of de invereffeningstelling van de klant heeft VINK het recht om voor de nog uit te voeren leveringen / prestaties een voorschot of zelfs volledige voorafbetaling te eisen, dan wel om het stellen van (bijkomende) zekerheden te eisen alvorens deze verder uit te voeren.

§7 Zo lang de klant in gebreke is om één of meerdere bedragen die hij aan VINK verschuldigd is, uit welken hoofde ook, te betalen heeft VINK van rechtswege en zonder ingebrekestelling het recht om nog uit te voeren leveringen / prestaties (die gebeurlijk zelfs verband zouden kunnen houden met de uitvoering van een geheel andere overeenkomst tussen VINK en de klant) op te schorten totdat zij volledige betaling ontvangen heeft en/of om gebeurlijke goederen van de klant die zij onder zich zou houden (gebeurlijk in het kader van een geheel andere overeenkomst tussen VINK en de klant) niet uit handen te geven (verlengd retentierecht).

§8 Indien de klant, één maand na hiertoe aangemaand te zijn, de goederen, in weerwil van wat contractueel afgesproken werd, nog steeds niet afgehaald heeft in de magazijnen van VINK of in ontvangst genomen heeft, is VINK gerechtigd om de goederen op kosten van de klant af te (doen) voeren naar het stort of te verkopen aan een derde en de gebeurlijke opbrengst toe te rekenen op hetgeen de klant verschuldigd is aan VINK. De klant blijft in voorkomend geval de facturering voor de goederen, de vergoeding voor de opslag en de aanhorigheden en kosten verschuldigd.

§9 VINK heeft het recht om de uitvoering van haar verbintenissen van rechtswege en zonder ingebrekestelling te schorsen of om de overeenkomst zonder rechterlijke tussenkomst met onmiddellijke ingang geheel of voor het nog uit te voeren gedeelte te ontbinden zonder enige schadevergoeding verschuldigd te zijn aan de klant mits het versturen van een aangetekende brief waarbij deze ontbindingsbeslissing wordt ter kennis gebracht (1) in geval van onvermogen van, uitgifte van één of meerdere cheques zonder dekking door, protest van één of meerdere wissels verschuldigd door, beslag lastens, vereffening van, collectieve schuldenregeling van of faillissement van de klant, (2) ingeval de klant aangeeft zijn verbintenissen niet te zullen naleven, (3) ingeval de klant ernstig tekort komt aan één of meer van zijn verbintenissen ten aanzien van VINK, waaronder alleszins, zonder limitatief te zijn, begrepen worden diens verbintenis tot tijdige betaling van de door VINK opgemaakte facturen of van de gevraagde voorschotten of voorafbetalingen, diens verbintenis tot het stellen van (bijkomende) zekerheden en diens verbintenis om de goederen in ontvangst te nemen of af te halen of (4) ingeval de klant tekortkomt aan eender welke verbintenis en hieraan niet tegemoet is gekomen binnen de vijftien kalenderdagen volgend op een ingebrekestelling door VINK. In geval van gehele of gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst ten laste van de klant heeft VINK recht op een forfaitaire schadevergoeding ten belope van 50% van het bedrag waarop VINK recht gehad zou hebben indien de overeenkomst correct uitgevoerd ware geweest, vermeerderd met de annulatiekosten en/of schadevergoedingen die VINK aan haar toeleverancier(s) (van bv. grondstoffen of half afgewerkte producten) verschuldigd zou zijn en onverminderd het recht van VINK om een hogere schadevergoeding te vorderen zo haar schade groter zou zijn. In geval van ontbinding dienen de reeds geleverde goederen op kosten van de klant terugbezorgd te worden aan VINK of dient hun waarde vergoed te worden.

§10 Het voorgaande laat de mogelijkheid voor VINK om zich te beroepen op gebeurlijke andere sancties waarin het toepasselijke recht voorziet onverlet.

§11 De partijen sluiten de anticipatieve toepassing van de exceptie van niet-uitvoering (exceptie van vrees, artikel 5.239, §2 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek), de anticipatieve toepassing van de ontbinding (artikel 5.90, tweede lid, van het Belgisch Burgerlijk Wetboek) en de prijsvermindering (artikel 5.97 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek) als mogelijke sanctie waarop de klant zich zou kunnen beroepen opzichtens VINK uitdrukkelijk uit.

 

Artikel 9. Overmacht.

§1 Er is sprake van overmacht in hoofde van VINK in geval van ontoerekenbare onmogelijkheid voor VINK om haar verbintenis na te komen. De onmogelijkheid voor VINK moet op redelijke en menselijke wijze worden beoordeeld. Bij de beoordeling of er sprake is van overmacht wordt rekening gehouden met het onvoorzienbaar en het onvermijdbaar karakter van het beletsel tot nakoming. Dit zijn noch cumulatieve, noch alternatieve voorwaarden.

Onder overmacht wordt in ieder geval verstaan iedere omstandigheid vallende buiten de directe invloedssfeer van VINK waardoor de nakoming in redelijkheid niet meer, of niet meer binnen de overeengekomen termijn, kan worden verlangd. Onder overmacht vallen in ieder geval, zonder exhaustief te zijn, onderbreking in de energievoorziening, brand, machinebreuk, ongevallen, hacking, stakingen, lock-outs, uitzonderlijke verkeershinder, blokkade en andere transportstoornissen, extreme weersomstandigheden (m.i.v. storm, ijs, sneeuw, noodweer), natuurgeweld (m.i.v. overstromingen, aardbevingen, vulkaanuitbarsting), wettelijke en/of politieke beperkingen (m.i.v. handelsbeperkingen, import- of exportbeperkingen, embargo), epidemie, noodtoestand, terrorisme, oproer of oorlog, sabotage, fouten van, vertragingen bij, productie- of leveringsproblemen bij, overmacht bij toeleveranciers van goederen of diensten of hulppersonen. Het ontoerekenbaar, onvoorzienbaar en onvermijdbaar karakter van al voormelde omstandigheden wordt steeds geacht verworven te zijn.

§2 Zodra VINK kennis heeft of behoort te hebben van een oorzaak van onmogelijkheid tot nakoming, dient zij de klant hiervan binnen een redelijke termijn op de hoogte te brengen.

§3 Indien de overmacht naar het oordeel van VINK van tijdelijke aard zal zijn, heeft VINK het recht om de uitvoering van haar verbintenissen op te schorten, totdat de omstandigheid die de overmacht oplevert zich niet meer voordoet.

§4 Indien de overmacht naar het oordeel van VINK van blijvende aard is, en nakoming naar het oordeel van VINK blijvend onmogelijk is of wordt, of wanneer de periode waarin door overmacht de nakoming van de verbintenissen van VINK opgeschort is langer heeft geduurd dan 3 maanden, te rekenen vanaf de dagtekening van de kennisgeving bedoeld in §2, zijn beide partijen gerechtigd om de overeenkomst met onmiddellijke ingang middels een schriftelijke verklaring gericht aan de andere partij te ontbinden voor dat deel van de verplichtingen dat nog niet is nagekomen.

§5 VINK is gerechtigd betaling te vorderen van de leveringen / prestaties die bij de uitvoering van de overeenkomst zijn gedaan / verricht vóórdat de overmacht veroorzakende omstandigheid is opgetreden.

§6 De partijen hebben in geval van overmacht geen recht op vergoeding van de als gevolg van de opschorting en/of ontbinding van de overeenkomst geleden of te lijden schade.

 

Artikel 10. Imprevisie.

§1 Er is sprake van imprevisie in hoofde van VINK indien door een aan VINK ontoerekenbare verandering van omstandigheden de uitvoering van haar verbintenis voor haar meer bezwarend geworden is, in het bijzonder doordat de kostprijs van de uitvoering is gestegen of doordat de waarde van de tegenprestatie is verminderd.

De volgende omstandigheden worden geacht alleszins imprevisie uit te maken voor VINK: (a) een verhoging met 2% of meer van één element op zich of van meerdere elementen samengenomen die de berekeningsbasis uitmaken van de koopprijs overeengekomen met VINK, waaronder, zonder limitatief te zijn grondstofprijzen, lonen van aangestelden, vergoedingen verschuldigd aan hulppersonen, opslagkosten, vervoerkosten, verzekeringskosten, (b) de invoering of de verhoging van belastingen, taksen, retributies, heffingen, accijnzen, rechten, overheidsmaatregelen, (c) wisselkoersfluctuatie, (d) inflatie of (e) welkdanig ander element dat de kostprijs voor VINK zou kunnen verhogen.

§2 Indien VINK geconfronteerd wordt met een situatie van imprevisie en zij hiervan kennis gegeven heeft aan de klant, wordt haar verbintenis geschorst.

§3 VINK en de klant zullen na de kennisgeving door VINK bedoeld in §2 zonder verwijl te goeder trouw onderhandelingen aanknopen om de overeenkomst aan te passen om ze in overeenstemming te brengen met hetgeen de partijen redelijkerwijze zouden zijn overeengekomen op het tijdstip van de contractsluiting indien zij rekening hadden gehouden met de verandering van omstandigheden.

§4 Indien VINK en de klant binnen de maand na de kennisgeving door VINK bedoeld in §2 niet tot een aanpassing van de overeenkomst komen, hebben VINK en de klant elk het recht om de overeenkomst te ontbinden, door kennisgeving ervan aan de andere partij. VINK zal uit hoofde van deze ontbinding geen enkele vergoeding verschuldigd zijn aan de klant. Een beroep op de rechter om de overeenkomst aan te passen is uitgesloten.

 

Artikel 11. Intellectuele eigendom.

§1 VINK behoudt alle auteursrechten en alle andere intellectuele eigendomsrechten op de door haar gedane aanbiedingen, verstrekte tekeningen, mallen, ontwerpen, schetsen, modellen, programmatuur en dergelijke.

§2 De rechten op de in artikel §1 genoemde zaken blijven de exclusieve eigendom van VINK ongeacht of aan de klant voor de vervaardiging ervan kosten in rekening zijn gebracht. Deze zaken mogen zonder de uitdrukkelijke toestemming van VINK niet gekopieerd worden, gebruikt worden of aan derden getoond worden.

§3 De klant garandeert te allen tijde dat het gebruik van de door de klant aan VINK verstrekte zaken niet in strijd is met wettelijke voorschriften en/of aan derden toekomende intellectuele eigendomsrechten en/of andere rechten van derden.

§4 De klant vrijwaart VINK voor alle directe en indirecte kosten, verliezen en schade ten gevolge van aanspraken van derden uit hoofde van schending van de in §3 omschreven garantie.

 

Artikel 12. Eigendomsvoorbehoud.

§1 VINK behoudt de exclusieve eigendom van alle door haar geleverde goederen tot alle bedragen die uit hoofde van de levering verschuldigd zijn, inclusief de eventueel in geval van laattijdige betaling verschuldigde forfaitaire schadevergoeding, moratoire intresten en kosten, integraal betaald zijn.

§2 De klant kan derhalve tot dan op geen enkele wijze over de nog niet volledig betaalde goederen beschikken. Meer in het bijzonder kan hij ze niet aan derden in eigendom overdragen, ze bezwaren met enige zekerheid of ze verwerken of aanwenden op welke wijze dan ook.

§3 Het risico m.b.t. de goederen blijft niettemin rusten op de klant.

 

Artikel 13. Wijziging.

VINK heeft het recht om deze algemene verkoopvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. De wijzigingen zullen onmiddellijk van toepassing zijn op elk nog niet aanvaard aanbod of elk nieuw aanbod uitgaande van VINK maar niet voor reeds gesloten overeenkomsten.

 

Artikel 14. Varia.

§1 De klant dient kennisgevingen aan VINK steeds toe te zenden aan het adres van haar zetel, zoals dit blijkt uit de officiële bekendmakingen in het Belgisch Staatsblad, dan wel op het adres dat VINK schriftelijk ter kennis gebracht heeft van de klant. VINK kan kennisgevingen aan de klant toezenden aan het postadres of het e-mailadres opgegeven door de klant – zoals dit blijkt uit de administratieve gegevens van VINK – of, al naar gelang het geval, aan het adres van de zetel, de exploitatiezetel, de vestigingseenheid of de woonplaats van de klant, zoals dit blijkt uit de bekendmakingen in het Belgisch Staatsblad, de Kruispuntbank der Ondernemingen, het rijksregister of gelijkaardige officiële databanken in het buitenland. De klant dient iedere wijziging van zijn contactgegevens onverwijld ter kennis te brengen van VINK.

§2 Ingeval een beperking van aansprakelijkheid waarin deze algemene verkoopvoorwaarden voorzien in een specifieke hypothese ongeldig zou zijn, zal deze hypothese geacht worden niet bedoeld te zijn. Ingeval een beperking van aansprakelijkheid waarin deze algemene verkoopvoorwaarden voorzien verder zou gaan dan wat wettelijk toegestaan is, zal deze beperking automatisch herleid worden tot de beperking van aansprakelijkheid die maximaal toegestaan is.

De eventuele gehele of gedeeltelijke ongeldigheid, nietigheid, onuitvoerbaarheid of onafdwingbaarheid van één of meerdere clausules van deze algemene verkoopvoorwaarden, laat de geldigheid, uitvoerbaarheid en afdwingbaarheid van de overige clausules of het overige gedeeltelijke ervan (voor zover dit een nuttige betekenis behoudt, die overeenstemt met de oorspronkelijke bedoeling van de partijen) onverlet. VINK en de klant zullen te goeder trouw onderhandelen teneinde een geldige, uitvoerbare en afdwingbare bepaling in de plaats te stellen van de getroffen bepaling die zo dicht mogelijk de oorspronkelijke bedoeling van de partijen benadert.

§3 Over alle bedingen van deze algemene voorwaarden kan onderhandeld worden. De klant geeft er zich wel rekenschap van dat in de prijszetting van VINK rekening gehouden werd met de in deze algemene voorwaarden bepaalde risico-verdelingen, aansprakelijkheidsbeperkingen ten voordele van VINK en contractuele rechten voor VINK. Een wijziging hiervan ten nadele van VINK dient uitdrukkelijk en schriftelijk overeengekomen te worden, en zal tot een verhoging van de prijs leiden.

§4 In geval van strijdigheid tussen de verschillende taalversies van deze algemene verkoopvoorwaarden, is de Nederlandse tekst, die de enige authentieke tekst is, doorslaggevend.

 

Artikel 15. Toepasselijke recht en bevoegde gerecht.

§1 De rechtsverhoudingen tussen VINK en de klant worden uitsluitend beheerst door het Belgische recht.

§2 a) Geschillen zullen uitsluitend, naar keuze van de eiser, volgens hun onderscheiden materiële bevoegdheid, gebracht worden voor de gerechten bevoegd voor 2220 Heist-op-den-Berg en 2000 Antwerpen (m.n. de ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen of afdeling Mechelen, de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen of afdeling Mechelen en het vredegerecht van het kanton Heist-op-den-Berg of het kanton Antwerpen II). Het voorgaande lijdt uitzondering ingeval een ander gerecht of een andere afdeling van een gerecht krachtens het toepasselijke recht exclusief bevoegd zou zijn. Enkel VINK heeft daarnaast ook het recht om het geschil aanhangig te maken bij het (binnenlandse of buitenlandse) gerecht dat rechtsmacht zou hebben en bevoegd zou zijn bij wegdenking van het forumbeding opgenomen onder a) hiervoor.

Hulp nodig?

Onze experts helpen je graag verder

Back to top