Folies plaatsen bij koud weer

De koude wintermaanden staan weer voor de deur. Lage temperaturen kunnen de installatie van zelfklevende folies aanzienlijk bemoeilijken. Zo kan de folie te stug worden en makkelijker scheuren. Bovendien zal de optimale kleefkracht van de lijmlaag niet voldoende worden opgebouwd, wat kan leiden tot hechtingsproblemen.

Wist je dat alle zelfklevende folies een minimale aanbrengtemperatuur hebben? Bij de meeste zelfklevende folies bedraagt deze zo’n 10°C. Bovendien moeten we bij een natte plaatsing (bv. op ramen) opletten dat het de dagen na de installatie niet direct gaat vriezen. Dit kan tijdens de winter problematisch zijn. Maar wat dan met de winteracties die nog op de winkelvitrines moeten komen? Gelukkig hebben wij enkele tips & tricks voor jou waarmee je met een gerust hart aan de slag kan.

Folie kleven bij koud weer is dus geen koud kunstje. Om je te helpen zijn hier enkele tips:

1.     Stockeer de folie in een warme omgeving
Vermijd om graphics 's nachts in een koude omgeving, zoals een voertuig, te bewaren. Dit kan de folie ‘breekbaar’ maken. We adviseren om het materiaal in een warme en droge omgeving te stockeren, en de folie eerst te laten opwarmen tot ‘kamertemperatuur’ vooraleer over te gaan tot de installatie ervan.

2.     Doe de voorbereidingen zoveel mogelijk binnen

Moet de folie op plaatmateriaal worden aangebracht, dan raden we aan om dit binnen in je atelier uit te voeren, indien de situatie het toelaat. Als de folie 3D vervormd moet worden (bv. op voertuigen), dan is het noodzakelijk om de folie binnen, in een gecontroleerde omgeving, te installeren. Diepe vervormingen bij koude temperaturen zijn een absolute ‘no-go’.

3.     Meet de temperatuur van de te bekleven ondergrond

Bij zelfklevende folies houdt het cliché “meten is weten” meer dan ooit stand. De minimumtemperatuur heeft immers betrekking op de temperatuur van de te bekleven ondergrond en niet op de omgevingstemperatuur, die gevoelig hoger kan liggen, wat alsnog kan leiden tot hechtingsproblemen op de koude ondergrond. De temperatuur van de ondergrond meet je makkelijk met een professionele infraroodthermometer. Indien nodig kan je de ondergrond lichtjes opwarmen met een heat gun. Opgelet: gebruik geen heat gun op ramen, omdat dit kan leiden tot glasbreuk.

4.     Reinig het oppervlak grondig:

Zorg ervoor dat het oppervlak schoon, stof- en vetvrij is voordat je de folie aanbrengt. Dit is altijd een noodzakelijke stap, maar is nog belangrijker bij koude temperaturen om een optimale hechting te garanderen. Gebruik een betrouwbare reiniger en ontvetter om de ondergrond schoon te maken.

5.     Kies een geschikte folie voor koude temperaturen

Sommige folies zijn voorzien van een speciaal ontwikkelde lijmlaag die beter bestand is tegen lagere temperaturen, zodat je een betrouwbaardere installatie bekomt. Zo kan de nieuwe geperforeerde raamfolie Contra Vision Autograph aangebracht worden bij temperaturen tot 0°C. De high tack lijmlaag van Drytac PolarGrip kan zelfs temperaturen tot -4°C aan. Met de juiste keuze van folie beperk je het risico op klachten achteraf, wat jou de nodige gemoedsrust zal bieden.

 

Ben je niet zeker van de toepassing? Contacteer onze experts via publicity@vink.be. Zij helpen jou met veel plezier verder, zodat jij alvast niet in de kou blijft staan. Maak het beter met Vink.

Hulp nodig?

Onze experts helpen je graag verder

Back to top