Project Larson Standard FR NAC Houthalen

Voor de dakrand van dit opmerkelijke gebouw werden op maat gemaakte cassettes uit Larson gemaakt. De cassettes volgen perfect de glooiende lijnen van de rest van het gebouw en zetten het oorspronkelijke concept nog extra in de verf.

NAC Houthalen

Houthalen-Helchteren heeft met het Nieuw Administratief Centrum (NAC) een landmark aan zijn patrimonium toegevoegd. Dit nieuwe gemeentelijke dienstencentrum is niet alleen uniek qua uitzicht. Ook de locatie, het concept en de wijze waarop het werd uitgevoerd zijn opmerkelijk. Op drie jaar tijd verrees op een terrein tussen het centrum van Houthalen en de voormalige mijnsite een duurzaam gebouw met een bijzondere architectuur.

Gevelbekleding met Larson

ARCADIS heeft samen met architectenbureau Holistic Architecture 50|5 het ontwerp van het administratief centrum gemaakt en begeleidde de bouw. Bouwbedrijven Kumpen en Cordeel werden aangeduid voor de uitvoering van de bouwwerken. Het basisprincipe bij het ontwerp was: eerst de energievraag zoveel mogelijk beperken, pas daarna kijken hoe aan de resterende vraag zo efficiënt mogelijk kan voldaan worden. Om warmteverliezen en overtollige zonnewinsten tegen te gaan, is er even dik geïsoleerd als bij een passiefbouw.

Op maat gemaakte cassettes

Doordat al deze technieken en de daaraan verbonden materiaalkeuzes vanaf het begin mee zijn geïntegreerd in het project, hebben de ontwerpers op architecturaal vlak nauwelijks concessies moeten doen aan de duurzaamheid. In de eindfase van dit omvangrijke project leverde Vink een belangrijke bijdrage. Voor de dakrand van dit opmerkelijke gebouw werd geopteerd voor op maat gemaakte cassettes uit Larson. Het plaatmateriaal werd door onze afdeling “Vink Bewerkt Product” voorgeboord en gefreesd. Niet minder dan 521 verschillende cassettes werden op deze manier vervaardigd en in 9 fases op de site geleverd. De cassettes volgen perfect de glooiende lijnen van de rest van het gebouw en zetten het oorspronkelijke concept nog extra in de verf.

Materiaalkeuze

Larson® PE is een composietpaneel dat opgebouwd is uit twee buitenplaten van 0.5 mm dikte (aluminium, roestvrij staal, koper of messing) met daar tussen een kern van lage dichtheid polyetheen. Deze PE kern verleent het materiaal een uitzonderlijke vlakheid en lichtheid. Larson® PE is zowel geschikt voor nieuwe constructies, als voor renovatieprojecten en resulteert in geventileerde, semi-geventileerde of luchtdichte gevelbekledingen. 

Back to top